Gost Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) bio je Vladimir Gjorgjiev, šef misije Međunarodne organizacija za migracije (IOM) u Crnoj Gori. Tom prilikom, upriličen je sastanak Gjorgjieva sa predsjednikom UPCG, Slobodanom Mikavicom, i generalnom sekretarkom UPCG, Suzanom Radulović, koji je rezultirao dogovorom o potpisivanju sporazuma o saradnji između UPCG i IOM.

Današnji susret organizovan je na inicijativu IOM-a, a u cilju razmatranja potencijalnih oblasti saradnje UPCG i IOM, kao i aktuelnih izazova i prilika u domenu migracija i društveno-ekonomskog razvoja.

Učesnici sastanka razmijenili su niz korisnih informacija, uz naglasak na one koje se tiču problematike kretanja stanovništva i demografskih pokazatelja, migracija radne snage, sezonskog zapošljavanja, otvorenosti i bezbjednosti granica, kao i ostalih pitanja od značaja za razvoj dalje saradnje UPCG i IOM.

Prema IOM-u, Unija poslodavaca je poznata po velikom iskustvu i stručnosti u oblasti podsticanja ekonomskog razvoja, zapošljavanja i zaštite prava radnika, što je čini posebno značajnim partnerom IOM-a u budućem radu. Shodno navedenom, zvaničnici UPCG su potvrdili spremnost za pružanje doprinosa planiranim aktivnostima, te istakli da je Unija poslodavaca pouzdan partner čije djelovanje, uz dokazane stručne i kadrovske kapacitete, karakteriše i dugogodišnja uspješna saradnja sa organizacijama iz sistema Ujedinjenih nacija.

O svim aktivnosti koje se tiču dogovorene saradnje, kao i konkretizacije zajedničkih aktivnosti UPCG i IOM, crnogorska javnost će pravovremeno biti informisana.