U nastavku slijedi članak objavljen na portalu Vijesti.


Upravni i izvršni odbor dali zeleno svjetlo za zaključivanje OKU

Iz Unije poslodavaca poručili da se čeka saglasnost Vlade kako bi predlog ugovora i zvanično bio potpisan


Predlog teksta novog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) usvojen je na sjednici izvšnog odbora Unije poslodavaca (UPCG) prije dva dana, potvrđeno je "Vijestima" iz te poslodavačke organizacije, iz koje su poručili da se čeka saglasnost Vlade kako bi predlog ugovora i zvanično bio potpisan.

"Upravni odbor UPCG je na sjednici 02.11.2022. godine dao saglasnost za zaključivanje OKU, kao i na sprovođenje propratnih aktivnosti usmjerenih ka izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini (35a), ovlašćujući Izvršni odbor da po okončanju finalne faze pregovora zaključi predmetni akt. Predlog teksta OKU usvojen je na sjednici Izvršnog odbora 28.11.2022. godine", rečeno je zvanično u UPCG, čiji je predsjednik Predrag Mitrović.

Članom 35 Zakona o unutrašnjoj trgovini je definisano da veći dio trgovina na veliko i malo bude zatvoreno nedjeljom.

Predstavnici sindikata i poslodavaca su paralelno pregovarali o novom OKU i statusu neradne nedjelje u trgovini, zbog čega se u javnosti stekao utisak da poslodavci ucjenjuju dogovor oko OKU sa ukidanjem neradne nedjelje, što su iz sindikalnih organizacija demantovali ističući da se radi o potpuno odvojenim temama.

Sadašnji OKU ističe krajem godine i ako ne bi bio potpisan novi ili produžen postojeći radnici bi izgubili najznačajniji dio svojih prava. OKU potpisuju reprezentativne sindikalne i organizacije poslodavaca (Unija slobodnih sindikata - USS, Savez sindikata - SSCG i UPCG) i Vlada.

Te dvije sindikalne organizacije su "Vijestima" prošle sedmice potvrdile da su postigle dogovor oko novog kolektivnog ugovora.

Upitani kada će novi OKU biti zvanično i potpisan, iz UPCG su kazali da je dinamika uslovljena trenutkom izjašnjenja nadležnih državnih organa (Sekretarijat za zakonodavstvo i resornih ministarstava), nakon čega na predlog teksta saglasnost treba da da i Vlada, kao i odgovarajućim procedurama u okviru trećeg socijalnog partnera, USS i SSCG.

Da Vlada sačeka sa potpisom apelovali su iz Privredne komore (PKCG) i Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP). Na vanrednoj sjednici PKCG prošle sedmice ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović je kazao da je spreman da sasluša sve zainteresovane strane u vezi sa ovim postupkom i uvaži sva mišljenja, ali i naglasio da će potpisati ono što se međusobno dogovore reprezentativne strane koje učestvuju u pregovorima.

On je naglasio da je od izuzetnog značaja da se usvoji novi OKU, jer bi u suprotnom, između ostalog, država usporila pristupne pregovore sa Evropskom unijom i ne bi ispunila obaveza iz poglavlja 19, koje se odnose na socijalnu politiku i zapošljavanje.

Adrović je kazao da je u ministarstvo kojim rukovodi od reprezentativnih strana koje učestvuju u pregovorima (USS, SSCG i UPCG) prošle sedmice stigao predlog novog OKU, te da je on proslijeđen nadležnoj direkciji u okviru Ministarstva rada na dalje mišljenje, a da uz to treba da dobije zeleno svjetlo i nekoliko drugih državnih institucija.

Na toj sjednici iz PKCG su apelovali da se novi OKU učini javnim prije potpisivanja. Dio privrednika je osporio reprezentativnost UPCG u pregovorima, pa su apelovali da se sadašnji OKU produži na još godinu.

Adrović im je odgovorio da je u toku proces izmjena pravilnika o reprezentativnosti, ali nije mogao da garantuje kada će on biti završen.

OKU, ili kako ga zovu "radnički ustav", pravni je akt koji definiše radnička prava i odnose između zaposlenih i poslodavaca.

Sadašnji je na snazi bio do kraja 2020. godine, ali su ga poslanici u Skupštini iz dva navrata kroz izmjene Zakona o radu produžavali na po još godinu. Problem je privremeno nastao prije godinu kada je predsjednik države Milo Đukanović odbio da potpiše cijelu grupu zakona koju je usvojila nova skupštinska većina i vratio ih na ponovno glasanje, zbog čega je OKU bio van snage dvadesetak dana.

OKU reguliše znatan dio radničkih prava i predstavlja osnovni garant za njihova ostvarivanje svim zaposlenim, a eventualnim njegovim prestankom naročito bi bila ugrožena radnička prava zaposlenih u djelatnostima koje nemaju važeće granske kolektivne ugovore, a to je više desetina hiljada radnih mjesta, većinom u privatnom sektoru. Sindikalne organizacije su iz više navrata isticale da sadašnji OKU zadovoljava tek minimum radničkih prava.

Dnevnica za rad nedjeljom uvećaće se 80 odsto

”Vijesti” su pitale UPCG koji su benefiti predviđeni novim OKU za radnike i poslodavce.

”U odnosu na važeći OKU, novine koje su sadržane u novom tiču se obračuna minulog rada po navršenoj godini staža (umjesto započetoj godini staža), fleksibilnijeg uređenja odnosa obračunske vrijednosti koeficijenta i koeficijenta složenosti poslova, novih vrijednosti koeficijenata složenosti poslova, uvećanja dnevnice za rad nedjeljom 80 odsto uz određene izuzetke, dvokratnog rada 10 odsto i pripravnosti 10 odsto”, odgovorili su iz UPCG.


Novinar: Ivan Ivanović

Objavljeno 30. novembra 2022. godine, na portalu Vijesti