photo credit: pexels.com

Članovi UPCG iskazali su posebno interesovanje za pravila nadležnih koja, u okolnostima Covid-19 pandemije, važe za kraća poslovna putovanja - mahom u zemlje regiona. Tim povodom, u nastavku slijedi pregled mjera Vlade Crne Gore koje su na snazi (ažurirane 3. septembra), a odnose se na međunarodni saobraćaj, odnosno ulazak u Crnu Goru.

Ukoliko ste boravili ili planirate boraviti u zemljama sa tzv. žute liste, mjere koje se moraju poštovati su:


13. Ulazak u Crnu Goru omogućen je svakom državljaninu Crne Gore sa prebivalištem u Crnoj Gori i strancu sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori:

(…) „Ukoliko je državljanin Crne Gore ili stranac sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori boravio u nekoj od država sa „žute liste“ (npr. u Srbiji) do 48 sati omogućava se povratak bez obaveze testa, s tim što se po povratku u Crnu Goru propisuje mjera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom ljekaru do isteka Rješenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija.“

Žuta lista“: Srbija, Albanija, Australija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Kosovo, Liban, Sejšeli, Singapur, Sjedinjene Američke Države i Sjeverna Makedonija.


Puna informacija o mjerama Vlade Crne Gore koje su na snazi dostupna je na zvaničnom veb sajtu www.gov.me, odnosno direktno na ovom linku.