photo credit: Forum MNE

Predstavnica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) bila je učesnica nacionalne konferencije “NEET koja nas spaja”, koju je NVO Forum MNE organizovao kao završni događaj u okviru regionalnog projekta "Moja karijera na putu do heroja".

Na konferenciji su predstavljeni rezultati prvog #02hero one-stop-shop modela koji je sproveden u Crnoj Gori, u cilju podsticanja zapošljivosti mladih koji nisu u radnom odnosu, obrazovanju ili obuci (NEET). Kako je objašnjeno, model je podrazumijevao paralelno sprovođenje kurseva digitalnih, mekih i preduzetničkih vještina, kao i kursa karijernog savjetovanja, a prisustvovalo im je 70 mladih ljudi.

Tokom događaja, održana je i panel diskusija na temu mjera zapošljivosti, značaja multisektorske saradnje i trenutne situacije kada je riječ o NEET mladima u Crnoj Gori. Uz Marinu Jovanović, savjetnicu za marketing i edukaciju u UPCG, učesnici panela bili su i predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja Fadil Zejnelagić, Ivana Bošković ispred UNICEF-a Crna Gora, Pavić Radović ispred Saveza za djecu i mlade “Kuća” i Snežana Milačić iz NVO Forum MNE.

U Crnoj Gori je kroz projekat "Moja karijera na putu do heroja" podržano 6 organizacija, realizovana su 2 šestomjesečna kursa za 70 mladih ljudi, snimljeno je 12 video tutorijala, organizovana su 2 sajma poslova sa 70 poslodavaca, uključeno je preko 250 aktera, a kroz kurs preduzetničkih vještina pružena je i pomoć za razvoj 12 biznis ideja. Sve navedeno rezultiralo je posebnim uspjehom, o čemu najbolje govori podatak o 38% mladih koji su u okviru projekta dobili posao.

Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije, uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.

photo credit: Forum MNE