photo credit: freepik.com

Odbor za taksi prevoz u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) obratio se u petak direktorima Uprave policije i Uprave prihoda i carina, Zoranu Brđaninu i Radu Miloševiću, kao i načelniku Centra bezbjednosti Budva, Nikoli Terziću, kako bi u skladu sa svojim nadležnostima spriječili svakodnevne napade i neprijatnosti kojima su izloženi zaposleni i vlasnici legalnih taksi firmi u Budvi.

Ovaj apel državnim organima uslijedio je nakon niza incidenata i napada na zaposlene i imovinu taksi firmi na određenim prometnim lokacijama u Budvi, od strane lica za koje se pretpostavlja da se djelatnošću taksi prevoza bave djelimično ili potpuno nelegalno.

Iz Odbora poručuju da su scene koje su učestale u Budvi neprihvatljive u civilizovanoj državi koja je turistički orijentisana i da se, osim privrednicima, njima nanosi nemjerljiva šteta i po imidž Crne Gore kao turističke destinacije i Budve kao prijestonice crnogorskog turizma. Dalje, najnoviji incidenti samo su još jedan od dokaza koliko je djelatnost taksi prevoza neuređena u Crnoj Gori, te da i dalje na tržištu u ogromnoj mjeri učestvuju nelegalni prevoznici koji neprijavljivanjem prometa štete državnom budžetu, a najčešće, kroz kvalitet i cijenu usluga koje pružaju, postojećim i potencijalnim turistima pošalju jednu veoma ružnu poruku o taksi prevozu i Crnoj Gori uopšte.

Odbor takođe problematizuje dosadašnju praksu da je svaki njihov javni istup u kom ukazuju na nesređenost tržišta taksi prevoza ishodovao kontrolama organa koje su bile usmjerene na njih, pri čemu su izostajale kontrole u nelegalnoj sferi tržišta, što je neprihvatljiva praksa koja bi morala prestati. Zaključuju da su dostupni za svaki vid inspekcijske kontrole ali da nadležni organi imaju obavezu da svojim djelovanjem neutrališu nezakonitosti i pojave koje, naročito u toku trajanja sezone, nanose nemjerljivu štetu.