U nastavku slijedi intervju predsjednika UPCG Predraga Mitrovića, objavljen na portalu ADRIA.


Mitrović za ADRIU: Crna Gora izgubila milione eura zbog nepostojanja direktnog platnog prometa sa Srbijom

Ekonomska stabilizacija i dalji razvoj Crne Gore biće mogući tek onda kad ekonomija istinski dobije primat nad politikom, ocijenio je u razgovoru za portal Adria predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović.

„Nažalost, političke teme i dešavanja još uvijek su dominantno zastupljene u Crnoj Gori, a ono što se primjećuje je i da se njima često maskiraju, pravdaju ili odlažu važni procesi koji su predmet posebnog interesovanja privrede, ali i ukupne crnogorske javnosti“, podvukao je naš sagovornik.

Mitrović ističe da je ekonomska situacija u zemlji vrlo teška i opterećena brojnim problemima koji traže hitno reagovanje.

„Na to posebno opominju globalna dešavanja i rat u Ukrajini, ali i postupanja i strateške intervencije koje se, za razliku od Crne Gore, već preduzimaju u zemljama regiona, EU i svijeta. Način na koji se neke druge, manje bitne teme obrađuju i vrijeme koje se za njih izdvaja pokazuju manjak domaćinskog odnosa, zbog kojeg se odlažu pitanja koja su za Crnu Goru u ovom trenutku prioritetna. U prvom redu, to je pitanje očuvanja stabilnosti ekonomskog sistema putem interventnih mjera koje će biti pravovremene, ciljane i efikasne, a kreirane na način da privrednicima obezbijede stabilnost i kontinuitet poslovanja, zaposlenima sigurnost radnih mjesta, a građanima očuvanje životnog standarda. Vrijeme je da kreatori politika i donosioci odluka konačno shvate da ono što je dobro za crnogorska preduzeća, dobro je i za državu u cjelini“, poručio je on.

Postoji prostor za efikasniju borbu protiv sive ekonomije

Upitan za komentar rada nadležnih inspekcija za vrijeme aktuelne turističke sezone. predsjednik UPCG konstatuje da je u toku ljetnje turističke sezone rad inspekcijskih službi posebno intenziviran, o čemu govore i redovni izvještaji Uprave za inspekcijske poslove.

„Iako se u postupanjima nadležnih organa primjećuju određeni pozitivni koraci, još uvijek postoji značajan prostor za unapređenje njihovog rada kada su u pitanju mjere prevencije, a naročito aktivnosti koje se sprovode u cilju borbe protiv sive ekonomije. Siva ekonomija predstavlja svojevrsnu rak-ranu Crne Gore koja tokom ljetnjih mjeseci naročito dolazi do izražaja, što potvrđuju i podaci iz brojnih istraživanja i anketa koje je UPCG realizovala prethodnih godina, kao i svakodnevna praksa naših privrednika iz turističke i povezanih djelatnosti. Zato je izuzetno važno da kontrolu zakonitosti u ovom periodu godine nadležni usmjere prvenstveno na one koji rade u sivoj zoni tj. nelegalno (djelimično ili u potpunosti) i time direktno ugrožavaju poslovanje registrovanih učesnika u biznisu i nanose ogromnu štetu i njima i zaposlenima i državi“, navodi Mitrović.

On naglašava da će, postupanjima koja su podsticajna za privrednike koji redovno izvršavaju zakonske obaveze, a destimulativna i sankcionišuća za učesnike sive zone, i država i nadležne službe pokazati da staju u zaštitu zdravog dijela privrede i da su konačno spremni da se izbore sa neformalnom ekonomijom, kao jednom od ključnih barijera za poslovanje preduzeća i dalji ekonomski razvoj Crne Gore.

„Osim što uređenje ove oblasti donosi brojne ekonomske efekte, ono doprinosi i izgradnji imidža Crne Gore kao turističke destinacije. Turizam ne čine samo more, rijeke i planine, bogata priroda, kulturno-istorijske znamenitosti i druge ljepote kojima Crna Gora obiluje. Da bi turisti bili zadovoljni i duže boravili u našoj zemlji potrebno je kreirati atraktivne sadržaje, a to je nemoguće bez adekvatnog poslovnog ambijenta i politika koje podstiču razvoj i održivost privrednih subjekata koji te sadržaje i stvaraju i nude. Svjedočili smo problemima privrednika i građana Ulcinja zbog nedostatka vode, a zamislite tek kakve bi posljedice po CG turizam imao bar jedan slučaj obolijevanja zbog npr. kupovine zdravstveno neispravnog proizvoda iz sive zone“, pojasnio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, registrovana preduzeća, za razliku od onih u neformalnoj ekonomiji, pružaju aktivan doprinos procesima koji su od opšteg dobra, nose pečat društvene odgovornosti i realizuju se kroz partnerstvo privatnog i javnog sektora.

„Potvrda tome je i reakcija kompanija članica UPCG koje su u velikom broju, krajem prošle godine, prihvatile poziv Uprave za inspekcijske poslove, te u kratkom roku na objektima svojih poslovnih jedinica istakle njihove posebne naljepnice (naljepnice sa QR kodom koji vodi na sajt UIP-a potrosac.me). Takvim činom, ovi privrednici su javno pozvali građane da nadležnoj inspekciji prijave sve nepravilnosti koje su, eventualno, primijetili u njihovom radu. Eto, to je ta razlika između legalnog biznisa i neformalne ekonomije o kojoj govorim. Nadam se da i ovi primjeri nadležnima mogu biti pokazatelj u kom pravcu da nastave borbu protiv sive ekonomije“, rekao je Mitrović.

Srbija jedan od najznačajnih spoljnotrgovinskih partnera

Predsjednik UPCG podsjeća da se Unija poslodavaca Crne Gore duže od 15 godina aktivno bavi problematikom nepostojanja direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore.

„Nažalost, nadležni nisu pokazivali dovoljno razumijevanja za sve naše apele, ali ni objašnjenja da eliminisanje ove barijere može omogućiti domaćim privrednicima da lakše posluju, smanje troškove bankarske provizije i skrate rok potreban da im novac legne na račun. Iako se takvo (ne)postupanje, ali i nametanje dodatnih transakcionih troškova privredi, pravdalo potrebom obezbjeđenja nekih tehničkih i normativnih pretpostavki, u UPCG smatramo da je ključni razlog ipak bila nespremnost nadležnih za iznalaženje rješenja. Da je drugačije, sigurno danas ne bi baratali podacima koji govore da je Crna Gora izgubila milione eura zbog nepostojanja direktnog platnog prometa sa Srbijom, a da su nadležni svjesno zanemarivali činjenicu da je ova zemlja jedan od naših najznačajnih spoljnotrgovinskih partnera, sa obimom međusobne razmjene roba i usluga znatno većim od onog koji ostvarujemo sa ostalim zemljama regiona“, kaže Mitrović, napominjući da se čini da je, nakon skoro dvije decenije, došlo vrijeme da se konačno stavi tačka na ovu problematiku.

„Ovdje prvenstveno mislim na izjavu ministra finansija Aleksandra Damjanovića koji je, u julu ove godine, najavio da će uskoro biti razmatrani predlozi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između ove dvije države. To je važan signal koji UPCG pozdravlja i podržava, baš kao i naši partneri iz Unije poslodavaca Srbije sa kojima smo na tu temu razgovarali krajem prošle godine . Nadam se da ćemo u što skorijem roku svjedočiti da je ova barijera konačno eliminisana i smanjeni troškovi građanima i privredi“, ističe Mitrović.

Proces integracija već donio niz promjena

UPCG je, kaže njen predsjednik, kroz učešće svojih predstavnika u radu više pregovaračkih poglavlja, uključujući poglavlja 19 i 20 koja se tiču socijalne politike i zapošljavanja, odnosno industrijske politike i preduzetništva, prethodnih godina pružala punu podršku procesima EU integracija Crne Gore.

„Takvo djelovanje biće nastavljeno i u periodu koji slijedi, posebno kroz aktivnosti koje su usmjerene na razvoj socijalnog dijaloga, harmonizaciju domaćeg sa zakonodavstvom EU, zastupanje i zaštitu interesa poslodavaca, promociju preduzetništva i jačanju konkurentnosti crnogorske privrede i preduzeća. Crnogorska biznis zajednica je svjesna da joj je proces integracija već donio niz promjena, ali i da će njihova dinamika u narednom periodu biti dodatno intezivirana. Nova “pravila igre” od crnogorskih privrednika, a naročito preduzeća iz kategorije malih i srednjih, traže brzu reakciju i strateški pristup kroz koji će testirati svoju inovativnost, održivost i konkurentnost“, naglašava Mitrović.

Kako je nabrojao, edukacija rukovodilaca i zaposlenih, dobra informisanost o obavezama, pravima i mogućnostima, te ciljano i pravovremeno ulaganje u razvoj i unapređenje poslovnih kapaciteta samo su neke od mjera koja naša preduzeća moraju usvojiti kako bi se na najbolji način prilagodila poslovnom okruženju EU koje je i mnogo veće i mnogo zahtjevnije.

„Svi oni koji odlažu promjene ili se na takvu potrebu oglušuju, neće moći da se prilagode na vrijeme, a time ni da izdrže pritisak nove konkurencije“, zaključuje naš sagovornik.


Novinar: Siniša Goranović

Objavljeno 27. avgusta 2022. godine, na portalu Adria