Danas je u Ministarstvu kapitalnih investicija po prvi put potpisan Granski kolektivni ugovor (GKU) za pomorce na brodovima na međunarodnoj plovidbi.

Gku su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Slobodan Mikavica i predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore Agim Mila.

“Zadovoljstvo mi je i posebna čast što danas u ime Vlade Crne Gore i Ministarstva kojim rukovodim, pristupam potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi”, istakao je potpredsjednik Vlade i ministar mr Ervin Ibrahimović i dodao da ovim Ugovorom Vlada Crne Gore, Unija poslodavaca Crne Gore i Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore uređuju, u skladu sa Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom, pojedina prava i obaveze iz radnog odnosa pomoraca, prava i obaveze poslodavca prema pomorcu, kao i međusobna prava i obaveze ugovornih strana. Ugovori su propisani standardni uslovi koji se primjenjuju na sve pomorce ukrcane na brodovima crnogorske državne pripadnosti, a plove u međunarodnoj plovidbi.

Tokom pripreme ovog Granskog kolektivnog ugovora odvijala se intenzivna saradnja između predstavnika Ministarstva kapitalnih investicija sa Unijom poslodavaca Crne Gore i Samostalnim sindikatom radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kao i crnogorskim brodarskim kompanijama, koje posjeduju 4 broda na kojima plove posade od po 24 pomorca.

Zaključivanje GKu prepoznato je kao potreba i Strategijom razvoja pomorske privrede za period 2020-2030. godine, a sve u cilju unaprjeđenja radno-pravnog statusa crnogorskih pomoraca.

Današnjem potpisivanju prisustvovali su i izvršni direktori dvije crnogorske brodarske kompanije AD “Crnogorska plovidba” Slobo Pajović i AD “Barska plovidba” Mirsad Tršić sa saradnicima.


Izvor: Ministarstvo kapitalnih investicija