photo credit: freepik.com

Unija taksi prevoznika Crne Gore, osnovana u okviru Unije poslodavaca Crne Gore, poziva Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Upravu prihoda i carina da, u susret nadolazećoj fiskalizaciji, zajednički riješe višedecenijske probleme u ovom sektoru, kako bi se stvorile pretpostavke da se ova djelatnost oporavlja i razvija u fer i konkurentskim uslovima.

Još od uvođenja poreza na dodatu vrijednost 2003. godine, nije se našlo adekvatno i efikasno rješenje pomoću kog bi se izvršila fiskalizacija taksi prevoza, a taksi prevoznici imali jednak položaj pred pozitivnim propisima i država ostvarila svoj interes kroz povećanje fiskalne discipline. Nelojalna konkurencija u vidu neformalnih i poluformalnih ekonomskih aktivnosti sive zone, zakonom utvrđen povlašćen odnos drugih vidova prevoza u drumskom saobraćaju, te veliki broj fiskalnih i parafiskalnih nameta na nacionalnom i lokalnom nivou, prijete da potpuno unište one privrednike koji žele da posluju u skladu sa regulatornim okvirom, interesima klijenata i države. Na takvo stanje nadovezali su se epidemija COVID19, izostanak turističke sezone, kao i značajna ograničenja ili potpuna zabrana rada, pri čemu troškovi servisiranja firmi kroz zarade zaposlenih, kreditne i lizing obaveze i druga davanja ostaju isti.

Unija taksi prevoznika je u više navrata kontaktirala nadležne u namjeri da zajednički pronađu trajno i održivo rješenje, u cilju konačnog uređenja uslova poslovanja u ovom sektoru. Budući da je situacija alarmantna i ozbiljno prijeti gašenjem i posljednjih regularnih taksi prevoznika u Crnoj Gori, ovo udruženje poziva nadležne da u najhitnijem roku organizuju sastanak na kojem bi razgovarali o problemima od obostranog značaja a čije rješavanje je, kako vjeruju, veoma jednostavno ukoliko za to postoji volja.