Povodom početka implementacije EU Twinning projekta "Jačanje kapaciteta Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) u pogledu sprovođenja aktivnih mjera zapošljavanja, budućeg učešća u Evropskom socijalnom fondu i olakšavanja mobilnosti radne snage", danas je u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) održan radni sastanak.

Tom prilikom, generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović ugostila je Slavomira Štastu (Slavomír Šťastný), rezidentnog savjetnika za Twinning, Borisa Slobodu i Michal Nemeca iz Ministarstva za rad, socijalna pitanja i porodicu Slovačke Republike, kao i rezidentne savjetnice za Twinning projekat u Crnoj Gori Ivanu Šućur i Tamaru Mašović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici dvije sindikalne organizacije, Srđa Keković i Jelena Mitrović iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Stanica Dragaš iz Saveza sindikata Crne Gore, kao i saradnici generalne sekretarke UPCG Filip Lazović i Marina Jovanović.

Sastanak u UPCG bio je prilika da se socijalni partneri detaljnije upoznaju sa projektom čiji je cilj unapređenje kvaliteta, kapaciteta, efikasnosti i efektivnosti usluga ZZZCG, u skladu sa standardima EU i najboljom međunarodnom praksom. Takođe, učesnici su razmijenili informacije o dosadašnjoj saradnji socijalnih partnera i ZZZCG, njihovim zajedničkim aktivnostima, kao i problemu velike nezaposlenosti prisutne u našoj zemlji. Imajući u vidu da značajan procenat nezaposlenih čine mlade osobe, razgovaralo se i o projektu “Garancija za mlade” čija implementacija tek slijedi, a koji je u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja i ima za cilj da upravo mladima obezbijedi kvalitetnu ponudu za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, praksu ili obuku.

Učesnici sastanka iskazali su otvorenost za saradnju i podršku planiranim aktivnostima, uz zaključak da uloga socijalnih partnera u ovim procesima mora biti dodatno osnažena, kako bi se uvažili interesi i zaposlenih i poslodavaca.

Navedeni EU Twinning projekat realizuje se uz pomoć Evropske unije, gdje su Republika Slovačka, Republika Estonija i Savezna Republika Njemačka odabrane kao države članice EU zadužene za realizaciju projekta u vrijednosti od 823 529 eura, čiji će period implementacije trajati 18 mjeseci. Korisnik projekta je Zavod za zapošljavanje Crne Gore.