U organizaciji Razvojne agencije Žepče (RAŽ) iz Bosne i Hercegovine i uz podršku projektnih partnera iz Crne Gore i Hrvatske, održana je završna konferencija projekta centrikomNET koja je okupila predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti, naučne zajednice, sektora MSP i institucija koje pružaju podršku preduzetništvu.

Događaj je bio i prilika da partneri, dan ranije, rezimiraju postignute rezultate, revidiraju potrebe i naprave plan za nadolazeće pozive.

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti i ostvareni projektni uspjesi, od kojih se posebno izdvajaju osnivanje prvog transnacionalnog drvnog klastera i dva demonstrativno edukativna polja u Žepču i Starim Jankovcima.

Dragan Suadrević, načelnik opštine Stari Jankovci, kazao je da je najveći benefit ovog projekta razvoj ljudskih potencijala unutar svih projektnih partnera, a istu ocjenu dao je i načelnik opštine Žepče Mato Zovko koji je istakao: Sad smo se centrirali na regionalnoj mapi da budemo jedini u BiH koji će pripremati radnu snagu za naše gospodarstvo, prije svega iz drvne industrije, tekstilne industrije, poljoprivrede i turizma u ovisnosti što je tko od projektnih partnera predložio kroz projekt.

Kroz centrikomNET, svi projektni partneri bili su profilisani za određenu oblast ili sektor. Tako je glavni fokus opštine Žepče bio usmjeren na poljoprivredu kroz voćarstvo i proizvodnju hrane te su, uz praktičan dio, na tu tematiku bile organizovane brojne radionice i predavanja.

Cilj nam je bio da naglasimo važnost proizvodnje hrane, te da voćarstvo podignemo na jedan veći nivo s obzirom na tradiciju koju u Žepču imamo vezanu uz voćarstvo. Radili smo i na povezivanju poljoprivrede s okolišem, što planiramo potencirati i u narednom periodu, a svakako nam je cilj raditi na stvaranju održive poljoprivrede koja je budućnost i koja podrazumijeva obrazovanje, nove kapacitete, nove mašine i opremu koja treba da unaprijedi poljoprivrednu proizvodnju i nadomjesti nedostatak radne snage, kazala je direktorica RAŽ Branka Janko.

Osim poljoprivrede, koja je zauzela glavno mjesto u opštinama Stari Jankovci, Tovarnik i Žepče, projekt je postigao zavidne rezultate i u drvnom sektoru i turizmu u kojima su, osim promocije i uvođenja novih digitalnih tehnologija u proizvodne procese, unaprijeđeni kapaciteti korisnika i stvoreni preduslovi za unapređenje ovih sektora.

Konferencija je bila i prilika da jedan od korisnika projekta - Ivan Šimić, direktor tvrtke Šimić stolarija d.o.o., predstavi svoja iskustva. U svom izlaganju on je kazao: Obuke i tehnička pomoć koje smo dobili kroz projekt su nam omogućili da pristupimo procesu potpune digitalizacije našeg proizvodnog procesa. Kada kupac sada dođe kod nas i izrazi svoje želje, mi to pretvorimo u 3D sliku koja prikazuje sve detalje finalnog proizvoda, te vrši potrebne izračune i šalje upute CNC stroju koji zatim kroji potrebne elemente za izradu finalnog proizvoda. Zahvaljujući tehničkoj pomoći kroz projekt i povećanju stupnja digitalizacije u proizvodnji, unutar tvrtke smo otvorili novo radno mjesto za 3D modeliranje i na njemu uposlili osobu sa invaliditetom koja uveliko doprinosu razvoju našeg poslovanja. Još jednom se zahvaljujemo Razvojnoj agenciji Žepče i partnerima na projektu što su nas prepoznali i uključili u projekt, te se nadamo da će i ubuduće biti još više ovakvih projekata.

Projekat centrikomNET je implementiran od strane Opštine Stari Jankovci (vodeći partner), sa partnerima Opštinom Tovarnik, Razvojnom agencijom Žepče, Unijom poslodavaca Crne Gore i Centrom kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, a isti je odobren u okviru drugog poziva za dostavu projektnih predloga u okviru Programa prekogranične saradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., a sufinansiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

Na OVOM linku možete pogledati prilog iz emisije Federacija danas FTV-a.

Implementacija projekta započela je 01.08.2020. godine, a trajanje projekta iznosilo je 24 mjeseca. Ukupan budžet projekta je 659.563,58 €, od čega EU finansira 85%, dok 15% sufinansiraju projektni partneri.

Projekat je usmjeren na rješavanje izazova niske konkurentnosti i nepovoljnog poslovnog okruženja, nedostatka kvalifikovane radne snage, relevantnih kompetencija u dizajnu proizvoda, upravljanju izvozom, financijskom upravljanju i marketingu poboljšanjem pristupa relevantnim kompetencijama u programskom području kroz poboljšanje relevantne infrastrukture i usluga, programa obuke za nezaposlene tvrtke i uspostavljanje modela transnacionalnog umrežavanja, tako podižući ukupne nivoe osposobljenosti i mogućnosti radne snage i MSP-a.

Glavni cilj projekta je ojačati organizacije za poslovnu podršku u Vukovarsko-srijemskoj županiji (RH), Zeničko-dobojskom kantonu (BiH) i Podgorici (CG) primjenom inovativnih modela i pristupa za povećanje konkurentnosti lokalnih MSP-a.

Glavni očekivani rezultati projekta su:

  • razvijen jedan transnacionalni poslovni klaster,
  • poboljšanje poslovne kompetencije zaposlenih i nezaposlenih osoba kroz program obuke i praktičnog mentorstva u prekograničnom području,
  • uvedene nove tehnologije i inovativna rješenja u poslovanju MSP-a kroz pilot projekte,
  • nadograđen model prekograničnog partnerstva javnog, privatnog i istraživačkog sektora za pristup i razmjenu kompetencija, iskustava i znanja za povoljno poslovno okruženje.

Projekt je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.