Nekoliko stotina djece iz socijalno najugroženijih porodica u Podgorici, kao i nekoliko desetina odličnih i talentovanih đaka podgoričkih osnovnih škola, radovali su se danas na Trgu nezavisnosti zajedno sa brojnim sugrađanima koji su prisustvovali velikoj humanitarnoj manifestaciji “Srce za djecu”. Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić i predsjednik Skupštine Unije poslodavaca Crne Gore, Slaviša Šćekić, poslali su poruke da su ujedinjeni u namjeri da svoj djeci obezbijede najbolje uslove za rast i obrazovanje.

Manifestaciju su partnerski organizovali portal Volim Podgoricu, Glavni grad Podgorica i Unija poslodavaca Crne Gore, uz podršku Ministarstva sporta i mladih. Glavni pokrovitelji događaja bili su kompanija Domaća trgovina, Aroma, Conto i City marketi i kompanija M:TEL.

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnica Podgorice, Olivera Injac, poručila je da je obaveza gradske administracije da posvećeno radi i obezbijedi uslove da djeca žive i odrstaju u gradu koji vole i koji ih voli.

“Podgorica je naš dom, i naša porodica, u kojoj je srce veliko za sve i zato želim sa ove pozicije da poručim da svi to treba i da dokažemo. Ovaj događaje je za mene lično, i za Glavni grad izuzetno važan. Decembar je mjesec radosti koja treba i mora jednako pripadati svima, a naročito našim najmlađim sugrađanima. Zato me posebno raduje da smo ujedinjeni u želji da zajedno radimo za dobrobit svih, a naročito mališana, i to ne samo u mjesecu decembru. Iskreno se nadam da će to u narednom periodu biti svakodnevna aktivnost, svakog dana, svakog mjeseca i svih narednih godina”, kazala je Injac.

Ona je zahvalila Sekretarijatu za socijalno staranje Glavnog grada, Portalu “Volim Podgoricu” i Uniji poslodavaca što su organizovali manifestaciju posvećenu djeci.

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić, kazao je da je manifestacija “Srce za djecu”, najljepša moguća slika koju danas možemo poslati iz Crne Gore.

“Pravi praznik dječjih osmjeha, graje, igre i sreće, a od toga nema ničeg ljepšeg i važnijeg. Ovo je prilika da pokažemo pravu ljubav i zajedništvo. Ljubav prema našoj djeci, našem najvećem blagu, i zajedništvo kako bismo zajedno nacrtali smjernice njihovog kvalitetnijeg i zdravijeg odrastanja. To je Crna Gora za koju se borimo, za koju živimo i koju volimo. Ova akcija je sjajan način da podignemo svijest o njihovim potrebama i da pokažemo podršku. Neka ova akcija donese svjetlo i nadu onima kojima je najpotrebnije”, kazao je Šćekić i naglasio da je država dužna obezbijediti jednake uslove za kvalitetan život djece, kao i pomoć ustanovama koje se bave djecom bez roditeljskog staranja.

On je najavio naglasio značaj porodice i podršku seoskim školama te najavio inicijtivu izrade Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa djecom.

Predsjednik Skupštine Unije poslodavaca, Slaviša Šćekić, kazao je da je društveno odgovorno poslovanje i briga o zaajednici primarni zadatak ovog poslodavačkog udruženja.

“Želim da poručim da privreda treba da bude podrška djeci, ne samo danas, nego kontinuirano. Izgubili smo fokus proteklih decenija i malo smo im pažnje obraćali, a to možemo vidjeti po broju vrtića, igrališta, po količini nasilja i svemu što jedno djetinjstvo čini bezbrižnijim. Dajte da zajedno, kao društvo, učinimo sve da im djetinjstvo bude bezbrižnije. Unija poslodavaca će, odgovorno tvrdim, biti trajna podrška svemu što vodi boljem kvalitetu života djece i njihovog učenja. Da svi imaju jednake šanse”, kazao je Šćekić.

Direktorica Portala “Volim Podgoricu”, Vesna Radojević, u ime organizatora, zahvalila je svim učesnicima i partnerima što su se okupili i poslali snažnu poruku.

“Da ovaj ovaj trg, ovaj grad i ova država pripadaju djeci, i da ćemo raditi sve što je našoj moći da sva djeca u Podgorici i Crnoj Gori rastu bezbrižno i da imaju apsolutno iste uslove za razvoj i obrazovanje”, kazala je Radojević.

Sa mališanima su se družili neki od najboljih crnogorskih sportista, ispred Fudbalskog saveza Crne Gore mladi fudbalski reprezentativci Vasilije Adžić, Bodin Tomašević, i Lazar Savović, ispred KK “Budućnost” košarkaši Flečer Megi, Suad Šehovic, Gavrilo Pajović, a ispred Košarkaškog saveza Crne Gore Maja Milutinović, komesarka za južnu regiju i komesarka mini basketa.

Gotovo kompletan muški prvi rukometni tim bio je na trgu, kao i poznati automobilista Filip Kunčer koji je, na radost djece, došao na trg svojim trkačkim automobilom!

Sportisti su se družili sa djecom, fotografisali i odgovarali na pitanja. Svi savezi su donijeli lopte svojih sportova koje će biti donirane seoskim školama u Podgorici. Manifestaciji je prisustvovao veliki broj građana Podgorice, a svoj djeci je podijeljeno preko 1.000 loptica.

Na Trgu nezavisnosti plesala su djeca Plesnog kluba Džet Set, manifestaciju su pjesmom uljepšali mali pjevači D:Mola, a posebnu radost prisutnim mališanima priredio je i poznati dječji zabavljač Šanta Panta.

U okviru manifestacije oko 600 djece iz socijalno ugroženih porodica dobili su novogodišnje paketiće, a 30 odličnih đaka dobili su mobilne telefone i jednogodišnju pretplatu na pakete za mlade.

Pokrovitelji manifestacije “Srce za djecu” su kompanija Domaća trgovina, Aroma, Conto i City marketi i kompanija M:TEL, a partner je i Ministarstvo sporta i mladih.

Kompanije i udruženja sa srcem i prijatelji manifestacije su i Asocijacija menadžera Crne Gore, Red Taxi Podgorica, Cedis, Monteput, Beneton, Double L, NLB banka, Neregelija, A shop, Agencija “Dobar glas”, 7. Avgust, Euro Petrol, Tina Time Bar, Plesni klub Džet Set, KUD “Mladost”, Hor “D-mol”, Šanta Panta, kao i brojni drugi.

U danima koji su prethodili ovom velikom humanitarnom događaju, od strane organizatora poslata je sljedeća poruka: “Cilj manifestacije SRCE ZA DJECU je da pošaljemo snažnu poruku da svi segmenti društva – lokalne samouprave, privreda, mediji, državne institucije i građani – prepoznaju potrebe i pružaju podršku najranjivijima. Želimo da afirmišemo društvenu odgovornost, solidarnost i zajedništvo i da skrenemo pažnju na djecu i mlade kojima je neophodna podrška društva. Pozivamo sve građane Podgorice da nam se pridruže na Trgu nezavisnosti, da zajedno ispratimo ovu godinu na najljepši način, tako što ćemo se družiti sa našim najmlađima i dati im vjetar u leđa za bolju i ljepšu 2024. godinu”.

Manifestacija SRCE ZA DJECU zabilježena je kroz foto galeriju koja je dostupna OVDJE, dok se video snimak može pogledati OVDJE.