U organizaciji Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), danas je održan radni sastanak UPCG i Uprave za inspekcijske poslove (UIP), uz učešće velikog broja predstavnika privrednih subjekata - članova Unije. Događaj organizovan u susret ljetnoj turističkoj sezoni omogućio je da privrednici ostvare direktnu komunikaciju sa službenicima UIP-a, ukažu im na probleme u svom radu, upute određene sugestije i predloge, te dobiju odgovore o praktičnoj primjeni propisa iz domena nadzora radne, tržišne, turističke i zdrastveno-sanitarne inspekcijske službe koje posluju unutar UIP-a.

Prilikom otvaranja sastanka, predsjednik UPCG Slobodan Mikavica i direktorica UIP-a Ana Vujošević saglasili su se u ocjeni da današnji skup predstavlja još jednu potvrdu institucionalne saradnje koju UPCG i UIP uspješno grade godinama, s ciljem pružanja pune podrške procesima kojima se stvara okvir za održivo poslovanje privrednih subjekata u Crnoj Gori.

U veoma otvorenoj diskusiji, privrednici su se osvrnuli na problematiku sive ekonomije i suzbijanja nelegalne konkurencije koja u velikoj mjeri pogađa njihovo redovno poslovanje, na nelegalan rad online prodavnica, pitanja nepunog radnog vremena i rada u smjenama, zapošljavanja i rada stranaca i slično. Takođe, interesovali su se za mogućnost objavljivanja brošura ili kontrolnih lista koje bi im pomogle u vršenju samokontrole – i prije dolaska same inspekcije. Iz Uprave su poručili da se izrada kontrolnih listi po svim inspekcijama iz njihove nadležnosti privodi kraju, te da će iste biti objavljene i dostupne privrednicima i građanima nakon potpune aktivacije portala UIP-a (koji je bio narušen zbog sajber napada). Takođe, privrednici su od strane tržišne inspekcije obaviješteni o aktivnostima koje se realizuju s ciljem uvođenja onih koji posluju u sivoj zoni u legalne tokove, a putem primjene IT alata koji bi trebali da omoguće da se rad istih prati i identifikuje kao takav.

Na sastanku je saopšteno da prevencija predstavlja jedno od osnovnih načela na kojem će UIP u svom radu i dalje insistirati, posebno jer interes ove institucije nije kažnjavanje, već porast broja subjekata uvedenih u legalne tokove, kao i onih koji posluju u skladu sa nalozima i ukazima nadležnih inspekcija. U tom cilju, iz UIP-a su pozvali privrednike da prijave sve nepravilnosti i nedozvoljena postupanja inspektora kako bi isti bili procesuirani na zakonom propisan način. Kad je u pitanju problematika prepoznata kroz institute nepunog radnog vriemena, iz inspekcije rada su naglasili da po tom pitanju redovno vrše kontrole i postupaju shodno Odluci o rasporedu radnog vremena i Odluci o radu po smjenama. Učesnici sastanka su se složili da je partnerski odnos od krucijalnog značaja za obije strane - kako za poslodavce i privrednike tako i za Upravu, što treba da bude njihov zajednički cilj i u narednom periodu. U tom dijelu, privrednicima je poručeno da od strane UIP-a i u narednom period mogu da računaju na transparentnost, profesionalan odnos i punu primjenu principa neselektivnosti u radu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, današnjem sastanku sa predstavnicima UPCG i privrednika prisustvovali su i pomoćnica direktorice UIP-a Tamara Gačević, glavni inspektor rada Srđan Simović, glavna tržišna inspektorka Marina Radulović, kao i turistička inspektorka Milojka Krsmanović i inspektorka zdravstveno-sanitarne inspekcije Jelena Nikčević.

Sastanak je zaključen dogovorom UPCG i UIP-a o održavanju novih, tematskih sastanaka za privrednike. To je model kojim će se, kroz saradnju sa pojedinačnim inspekcijskim službama koje posluju u okviru UIP-a, pomoći poslodavcima da usklade poslovanje sa važećom regulativom a time izbjegnu nepotrebne kazne i eventualne zakonske sankcije.