U nastavku slijedi zajedničko saopštenje za javnost UPCG i Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.


Problematika zloupotrebe bolovanja i njenog suzbijanja biće u fokusu interesovanja Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore (Fond) i Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) u narednom periodu, poručeno je na danas održanom sastanku v.d. direktora Fonda Dragoslava Šćekića sa predsjednikom UPCG Predragom Mitrovićem, i njihovim saradnicima.

Učesnici sastanka, održanog u prostorijama Fonda, složili su se da svi relevantni subjekti u Crnoj Gori moraju pokazati nultu stopu tolerancije na ovu pojavu, jer predstavlja značajan sistemski problem sa izraženim negativnim efektima za poslodavce, državni budžet i same zaposlene. Ocijenjeno je da suzbijanju problema zloupotrebe bolovanja mora prethoditi uspostavljanje odgovarajuće pravne i tehničke infrastrukture, na kojoj će Fond i UPCG zajednički raditi u narednom periodu.

Tema o kojoj se diskutovalo bili su i problemi s kojima se privrednici suočavaju po pitanju nemogućnosti ostvarivanja prava na refundaciju naknade zarade u slučajevima kada koriste mjeru podrške kroz odlaganje plaćanja poreskih potraživanja. Tim povodom, predstavnici UPCG su predložili da se pristupi pronalaženju prelaznog rješenja koje bi omogućilo privrednicima da nesmetano ostvaruju pravo na refundaciju zarade.

Uz zadovoljstvo tokom razgovora i postignutim dogovorima, predstavnici Fonda i UPCG iskazali su opredjeljenje za razvoj tješnje saradnje po navedenim i ostalim pitanjima koja su od interesa za sistem javnog zdravstva, poslovnu zajednicu i društvo u cjelini.