U okviru dnevnog reda proširene sjednice Upravnog odbora (UO) UPCG koji je danas održana, razmatrane su i teme koje se tiču Predloga Granskog kolektivnog ugovora (GKU) o izmjenama GKU za telekomunikacije i Predloga GKU za djelatnost turizma i ugostiteljstva.

Sjednicom UO UPCG predsjedavao je predsjednik UPCG Predrag Mitrović koji se u svom uvodnom izlaganju osvrnuo na aktuelnu ekonomsku situaciju i brojne probleme s kojima se privrednici svakodnevno suočavaju, posebno u svijetlu borbe za održivost poslovanja i očuvanje radnih mjesta u uslovima COVID-19 krize i njenih posljedica. U nastavku, prisutnima su se obratile generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović i šefica Sektora za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG Rumica Kostić.

Kostić je podsjetila prisutne da je UO UPCG još ranije dao saglasnost na tekst Predloga Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za djelatnost turizma i ugostiteljstva. Takođe, saglasnost UO UPCG data je i na tekst Predloga GKU o izmjenama GKU za telekomunikacije, te se nakon toga pristupilo zaključenju Granskog kolektivnog ugovora o izmjenama GKU za telekomunikacije koji su potpisali predsjednik Crnogorskog sindikata telekomunikacija Željko Burić i predsjednik UPCG Predrag Mitrović. Ovim činom, važenje GKU za telekomunikacije produženo je do 8. oktobra 2024. godine.

Objašnjeno je da su se potpisnici saglasili da se primjena GKU za telekomunikacije produži na isti period od tri godine na koji je i prethodno, neposredno prije isteka njegovog važenja, takođe bio produžen do 8. oktobra 2021. godine. Granski kolektivni ugovor za telekomunikacije je jedini granski kolektivni ugovor potpisan na određeno vrijeme u odnosu na trenutno važeće kolektivne ugovore na tom nivou.

U okviru potpisanih Izmjena GKU brisane su i odredbe koje propisuju disciplinski postupak, budući da je novim Zakonom o radu u cjelosti regulisan predmetni postupak na mnogo fleksibilniji način. Nakon zaključenja novog Opšteg kolektivnog ugovora, socijalni partneri će se posvetiti podrobnijem usklađivanju sa odredbama Zakona o radu i drugim srodnim propisima. Pored toga, svaka od ugovornih strana zadržava pravo da predloži dodatne izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora.

Konačno, predstavnica UPCG je podsjetila da se Granski kolektivni ugovor za telekomunikacije primenjuje na sve zaposlene i poslodavce koji obavljaju djelatnosti iz oblasti telekomunikacija. Ovim Granskim kolektivnim ugovorom utvrđuju se elementi osnovne zarade, naknade zarada, drugih primanja i uređuje obim prava i obaveza iz rada, te isti predstavlja dobar osnov za dalju razradu i nadogradnju kroz pojedinačne kolektivne ugovore kod poslodavaca i ugovore o radu zaposlenih.

U nastavku rada, uslijedio je dio sjednice UO UPCG kojem su prisustvovali predstavnici Vlade Crne Gore - ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, državna sekretarka za razvojne ekonomske politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina-Božović i državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Branko Krvavac. Tema dnevnog reda tog dijela sjednice proširenog sastava UO UPCG bile su najavljene mjere reforme poreske politike predviđene planom koji nosi naziv „Maršalov plan - Evropa sad“.