photo credit: Vlada Crne Gore

Vlade Crne Gore je, na osmoj sjednici održanoj 28. januara 2021. godine kojom je predsjedavao premijer prof. dr Zdravko Krivokapić, donijela Mjere podrške privredi i građanima za I kvartal 2021. godine.

U dokumentu je navedeno da se vremenski okvir predmetnog paketa mjera podrške privredi i građanima odnosi na period od 1. januara do 31. marta 2021. godine, pri čemu će se za jedan dio mjera, čija se realizacija odnosi na duži vremenski period, finansijska podrška realizovati u skladu sa preciziranim uslovima i nakon 31. marta 2021. godine.

Podsjećamo, Vlada je za potrebe kreiranja novog paketa mjera podrške prethodno obavila i konsultativne sastanke sa poslodavačkim udruženjima, te uvažila određene sugestije Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) iskazane u okviru četvrtog Predloga mjera UPCG za podršku privredu od 16. decembra 2020. godine.

Prema saopštenju sa sjednice Vlade Crne Gore, mjere su usmjerene na podršku održavanja nivoa zaposlenosti, pospješivanje likvidnosti, povećanje broja turista, stabilnosti poljoprivrede, kao i podršku ranjivim kategorijama stanovništva. Procjena ukupnog direktnog i indirektnog fiskalnog uticaja realizacije mjera je oko 163 miliona eura.

Imajući u vidu pad ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori, odnosno negativna makroekonomska kretanja koja zadržavaju isti trend i pored realizacije prethodna tri paketa mjera podrške privredi, nametnula se potreba za nastavkom podrške, ali u izmijenjenom i efikasnijem obliku. Stoga, opredjeljenje Vlade je da pomogne održivost privrednog sektora, posebno najugroženijih djelatnosti, i u prvom kvartalu 2021. godine. Cilj novih mjera podrške jeste intenzivnija podrška privredi, kako bi se sačuvala njena baza, kao preduslov za dalje mjere oporavka i rasta ekonomske aktivnosti. Pet glavnih ciljeva mjera podrške su sljedeći:

• podrška ranjivim kategorijama stanovništva;

• podrška održavanju nivoa zaposlenosti i novom zapošljavanju;

• pospješivanje likvidnosti privrednih subjekata;

• stvaranje uslova za povećanje broja turista;

• stabilnost tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Najavljeno je da bi mjere trebalo da doprinesu jedinstvenom i glavnom cilju djelovanja Vlade u uslovima pandemije – očuvanju okvira za ponovni rast ekonomske aktivnosti i jačanje otpornosti društva i privrede.

Izvor: Vlada Crne Gore