photo credit: freepik.com

Reprezentativni socijalni partneri nastavili su dijalog, započet tokom marta mjeseca, na izradi zajedničke Platforme koja će sadržati preporuke socijalnih partnera za oporavak crnogorske privrede i očuvanje radnih mjesta, a čije usvajanje se očekuje do kraja ovog mjeseca.

Na danas održanom sastanku, kojem su pisustvovali generalni sekretar USSCG, generalni sekretar SSCG i predsjednik Unije poslodavaca, sa članovima najužeg rukovodstva, razmatrane su konkretne mjere i preporuke koje bi, prema mišljenju socijalnih partnera, trebalo da budu primijenjene u narednom periodu, kroz modele direktne i indirektne podrške Vlade Crne Gore u cilju opstanka privrede i očuvanja radnih mjesta.

Učesnici sastanka saglasni su sa ocjenom da je Crnoj Gori potreban radikalni zaokret u ekonomskom, socijalnom, poreskom, ekološkom i drugom pogledu, pri čemu glavni nosilac tog preokreta, koji mora biti zasnovan na održivom rastu i razvoju, treba da bude novokonstituisana Vlada, uz podršku socijalnih partnera ali i svih građana/ki Crne Gore.

Kada su u pitanju dalje aktivnosti na planu očuvanja života i zdravlja građana, socijalni partneri nastoje da iz svog ugla daju puni doprinos zaštiti javnog zdravlja. U tom smislu, pozivaju nadležne institucije da ulože dodatne napore na inteziviranju procesa imunizacije od Covida-19. Samo na taj način stvoriće se pretpostavke za sticanje kolektivnog imuniteta kao preduslova zaštite života i zdravlja građana, brži oporavak ekonomije i rasterećenje zdravstvenog sistema, ali i mogućnosti da ova turistička sezona ne doživi krah.