U okviru kontinuirane i dobre saradnje Uprave za inspekcijske poslove (UIP) i Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), predsjednik UPCG Predrag Mitrović i direktor UIP-a Alija Košuta održali su radni sastanak o uticaju inspekcijskog nadzora na poslovanje privrednika u toku i nakon isteka mjera za suzbijanje epidemije COVID-19.

Na sastanku organizovanom na inicijativu UPCG, razgovarano je o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i veoma teškom položaju u kojem se nalazi realni sektor, a naročito mikro i mala preduzeća koja su posebno pogođena stanjem izazvanim novim koronavirusom. Poseban segment sastanka posvećen je problematici sive ekonomije – kako s aspekta njenog učešća u crnogorskom BDP-u, tako i s aspekta mogućeg rasta kojem trenutne okolnosti pogoduju, prijeteći da dodatno ugroze krizom već opterećen dio biznis zajednice koja posluje u formalnom sektoru.

Na sastanku je posebno apostrofirano i pitanje postupanja inspekcijskih organa koji će u danima pred nama biti angažovani u većoj mjeri, a sve kako bi se osiguralo poštovanje obaveznih propisanih mjera Ministarstva zdravlja i Nacionalnog koordinacionog tijela za sprečavanje širenja zaraznih bolesti. Predstavnici UPCG su pohvalili dosadašnji rad inspekcija koje su od početka pandemije djelovale preventivno i edukativno, izbjegavajući represivne mjere. Istaknuto je da se takav trend treba nastaviti koliko god to bude bilo moguće, a naročito po isteku mjera za suzbijanje epidemije COVID-19, imajući u vidu vrijeme potrebno za procese koji podrazumijevaju povratak preduzeća u redovne tokove poslovanja, čime bi se omogućilo očuvanje održivosti poslovnih procesa i radnih mjesta.

Predstavnici UPCG i UIP iskazali su raspoloženje za nastavak održavanja zajedničkih sastanaka, posebno u narednom periodu, kako bi se govorilo o poslovnim aktivnostima koje će uslijediti nakon ukidanja restriktivnih mjera.

Uz rukovodioce, sastanku održanom u prostorijama UPCG, prisustvovala je i pomoćnica direktora UIP za Sektor za zaštitu tržišta i ekonomije, igre na sreću i javne nabavke Rada Marković, šefica kabineta direktora UIP Marina Radulović, glavna tržišna inspektorka Nada Đurđić i glavna inspektorka rada Angelina Međedović, kao i predstavnici UPCG – generalna sekretarka Suzana Radulović, savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog Filip Lazović kao i članovi odbora za trgovinu obućom i odjećom UPCG.