photo credit: rawpixel.com

U nastavku slijedi saopštenje za javnost UPCG, objavljeno pod naslovom: Najava uspostavljanja direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije je važan signal privredi i građanima.


Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) pozdravlja i podržava najavu ministra finansija, Aleksandra Damjanovića, da će uskoro biti razmatrani predlozi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, a koju prepoznaje kao važan signal za konačno pokretanje procesa eliminisanja dugogodišnje biznis barijere u poslovanju i smanjenja troškova građanima i privredi.

UPCG je više od 15 godina ukazivala na težinu problema nepostojanja platnog prometa između Srbije i Crne Gore. Ključni razlog je, očigledno, bio izostanak spremnosti nadležnih organa da se iznađe rješenje, a ne obezbjeđenje nekih tehničkih i normativnih pretpostavki, što je bilo objašnjenje koje se godinama unazad saopštavalo i njime opravdavalo nametanje dodatnih transakcionih troškova privredi. Imajući u vidu da je obim razmjene roba i usluga između ove dvije zemlje daleko najveći, neobjašnjivo je da toliko dugo vremena nije nađen interes nadležnih organa da se privredama Srbije i Crne Gore olakša poslovanje, uspostavi efikasniji i jeftiniji platni promet između građana i preduzeća dvije države i značajno smanje troškovi istog.

Istine radi, bilo je pokušaja da se problem riješi, pa su tako Centralne banke Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, da bi se smanjili troškovi platnog prometa između tih država, zaključile Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja. Svojevremeno su (početkom 2008. godine) iz Narodne banke Srbije i Narodne banke Crne Gore saopštavali da su obezbijeđene sve pretpostavke za učešće banaka iz ove dvije zemlje u sistemu međunarodnog kliringa plaćanja u eurima, ali da je jako mali broj banaka za to pokazao interes, da bi na kraju i one odustale od te namjere. Sa druge strane, iz banaka su svoj stav tada opravdavali „strogim pitanjima likvidnosnih standarda predviđenog rješenja i zbog troškova softverskih izmjena kojima je poslovne banke trebalo da budu izložene”.

Iz Centralne banke Crne Gore su tada saopštavali da su obezbijedili svu neophodnu infrastrukturu, kao i da su sve banke upoznate sa tim načinom plaćanja, ali da je uključivanje u regionalni sistem kliringa zasnovano na dobrovoljnoj osnovi i zavisi od autonomne procjene svake banke. Finansijski sektor očigledno tada nije video svoj interes (upravo suprotno - vjerovatno su u rješavanju problema vidjeli smanjenje prihoda u slučaju ostvarenja direktnog platnog prometa) jer, da je isti bio ugrožen, sigurno bi našli način da se problem efikasno i brzo riješi.

UPCG je sa svim Vladama CG koje su se smjenjivale u periodu od sticanja nezavisnosti ukazivala na neprihvatljivost postojeće situacije i zahtijevala rješavanje problema. Na sastanku predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predraga Mitrovića i predsjednika Unije poslodavaca Srbije (UPS) Miloša Nenezića, koji je održan u Beogradu, 12. decembra 2021. godine, uz učešće privrednika – članova UPCG i UPS, zaključeno je da ova dva reprezentativna udruženja poslodavaca, u dijalogu sa vladama obje države, moraju naći najbolji i najefikasniji odgovor za ovaj apsurdni problem.

Iako je samo to do sada nedostajalo, došlo je vrijeme da konačno možemo da svjedočimo postojanju dobre volje i namjere da se ova očekivanja i ispune.