Međunarodni dokument MEST IWA 34: Žensko preduzetništvo - ključne definicije i opšti kriterijumi uveden je 1. jula 2021. godine u crnogorski sistem standardizacije (“Službeni list Crne Gore”, br. 072/21).

Kako bi njegova primjena bila što jednostavnija, Sekretarijat Savjeta za konkurentnost (SCC) je izradio online upitnik za samoevaluaciju preduzeća (dostupan na adresi: www.budiprivrednica.me), kao i Uputstvo za upitnik za samoevaluaciju preduzeća (dokument u prilogu).

Vodeći se politikom UPCG i našim dosadašnjim radom u oblasti ekonomskog osnaživanja žena, UPCG poziva privredne subjekte - članove Unije da ispune navedeni upitnik.

Popunjavanjem upitnika, preduzeća dobijaju odgovore:

  • Da li je preduzeće u vlasništvu žene/a?
  • Da li preduzećem upravlja/ju žena/e?
  • Da li preduzeće kontroliše/u žena/e?
  • Da li je preduzeće nezavisno?

Rezultati upitnika biće korišteni za kreiranje kreditnih linija (u konkretnim programima privrednog osnaživanja žena), kao i za prikupljanje međunarodno uporedivih podataka o ženskom preduzetništvu (radi izrade analiza i definisanja politika).


MEST IWA 34: Žensko preduzetništvo - ključne definicije i opšti kriterijumi je objavljen 8. marta 2021. godine, od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO).

Detaljnije informacije o ovom međunarodnom dokumentu dostupne su na: https://www.iso.org/standard/79585.html