Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) poziva privredne subjekte koji posluju u sektoru turizma i povezanim industrijama da se uključe u kampanju koju UPCG uskoro pokreće, a time podrže masovnu imunizaciju i omoguće stvaranje radnog okruženja koje je zdravo i bezbjedno za posjete i boravak turista.

Istovremeno, UPCG upućuje poziv Vladi Crne Gore i Ministarstvu zdravlja da, u nastavku procesa imunizacije stanovništva, turističke poslenike stave u prioritetnu grupu za vakcinaciju – poput zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti i medijima. Takvim postupanjem pomoglo bi se da proces suzbijanja širenja virusa COVID-19 bude brži i efikasniji, a zatim i stvorili uslovi da Crna Gora u kratkom roku izgradi imidž sigurne turističke destinacije.

UPCG podsjeća da je pandemija COVID-19 ozbiljno uzdrmala crnogorsku ekonomiju i ostavila duboke, dalekosežne posljedice po privredne subjekte iz sva tri regiona. Iako će proces oporavka biti dug i težak, izuzetno je važno da mjere pomoći privredi budu pravovremene i strateški planirane, kako bi se kroz uspješnu realizaciju predstojeće turističke sezone dao i svojevrsan zamajac opstanku i razvoju poslovanja preduzeća u periodu koji slijedi.

Turistički poslenici, kao jedna od grupacija koje je pandemija koronavirusa najviše pogodila, vrlo dobro znaju da se normalizacija njihovog poslovanja može očekivati tek naredne turističke godine. Zato UPCG ističe da već sada treba stvoriti preduslove koji će, na osnovama javno-privatnog partnerstva, obezbijediti da Crna Gora spremno dočeka ljetnju sezonu i time ostvari rezultate koji će (u mjeri mogućeg) minimizirati prošlogodišnji negativan saldo.

U cilju podrške navedenom, UPCG je pripremila kampanju za privrednike iz sektora turizma i povezanih djelatnosti, namijenu promociji procesa vakcinacije i prepoznavanja Crne Gore kao destinacije koja je sigurna za putovanja i boravak turista. U namjeri da im pomogne da svoj objekat i zaposleno osoblje predstave bezbjednim, UPCG poziva poslodavce da i oni i njihovi zaposleni (vakcinisani) na radnom mjestu nose posebne bedževe sa porukom da su COVID bezbjedni.

Cilj kampanje UPCG je da se u nju uključi što veći broj aktera iz turističke industrije i povezanih djelatnosti – svih onih koji ostvaruju česte kontakte sa turistima ili su u direktnom kontaktu sa određenim proizvodima koji čine dio njihove turističke ponude (npr. priprema hrane, pića…).

Kampanja UPCG će uskoro biti lansirana, o čemu će mediji i crnogorska javnost pravovremeno biti informisani.