Nova predsjednica Odbora za digitalnu transformaciju u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) je Aleksandra Bošković, direktorica ljudskih resursa i komunikacija u kompaniji Bild, odlučeno je na sastanku članova Odbora održanom u prostorijama UPCG. Ona je ovu poziciju preuzela od Dušana Banovića iz Crnogorskog Telekoma koji je, uz zahvalnost na dosadašnjoj saradnji, najavio podršku daljem radu Odbora i novoizabranom rukovodstvu.

Shodno odluci članstva, za novog potpredsjednika Odbora za digitalnu transformaciju izabran je Branimir Bukilić, direktor kompanije Data Design.

U naredne dvije godine, Bošković i Bukilić će upravljati radom Odbora i organizovati aktivnosti čija realizacija doprinosi stvaranju povoljnog preduzetničko-inovativnog ekosistema, razvoju digitalne ekonomije i Crne Gore kao digitalnog društva. U tom dijelu, članovi Odbora su iznijeli niz konkretnih predloga, posebno naglašavajući ona koja se odnose na unapređenje regulatornog okvira, veću uključenost predstavnika ICT sektora u proces izrade strateških dokumenata, kreiranje programa edukacije koji prate napredna ICT rješenja i prilagođeni su potrebama privrede, kao i jačanje saradnje između poslovne zajednice i države.

Posebnu pažnju učesnika sastanka izazvala je prezentacija ključnih rezultata novog istraživanja koje je sprovela organizacija članica Odbora – ICT Cortex. Po njima, ICT sektor Crne Gore je 2022. godine ostvario prihod od preko 602 miliona eura, što je za 23% više u odnosu na prethodnu godinu i 41% više od prihoda koji je ostvario 2019. godine. Takođe, rast je zabilježen i po pitanju broja firmi kojih je 2022. godine bilo za oko 200 više (34%) nego prethodne, dok je broj novozaposlenih povećan za 31% u odnosu na 2021. godinu i 69% u odnosu na 2019. Konačno, uloga i značaj ove industrije potvrđeni su i kroz podatak da su izvozne aktivnosti računarskih usluga imale rastuće učešće u ukupnom crnogorskom izvozu na čak 21% do 2022. godine. Iz ICT Cortex-a je najavljeno će u narednom periodu organizovati poseban događaj na kojem će crnogorskoj javnosti prezentovati detaljnu analizu.

Članovi Odbora su ocijenili da podaci iz istraživanja jasno ukazuju na neophodnost uključivanja informaciono komunikacionih tehnologija (ICT) u vertikalnu granu privrede, kao i činjenicu da ICT predstavlja industriju koja je strateški važna za Crnu Goru. Dodatno, ovi podaci govore da ICT sektor ima snažan razvojni potencijal i nosi brojne pozitivne efekte koji se na ukupnu privredu, društvo i državu mogu ostvariti upravo po osnovu daljeg rasta broja start-up kompanija, otvaranja novih radnih mjesta u IT industriji, uvećanog izvoza ICT usluga, kao i učešća stranih investicija u ovom sektoru.

Sastanak je zaključen dogovorom o konkretnim aktivnostima koje će Odbor UPCG za digitalnu transformaciju realizovati u narednom periodu, u cilju podrške daljem radu kompanija iz ICT sektora i povezanih djelatnosti.