U odgovoru na krizu izazvanu COVID-19 pandemijom, Crna Gora je bila jedna od prvih država koje su uvele privremene mjere a zatim, zahvaljujući pravovremenoj i dobroj organizovanosti cjelokupnog sistema javnog zdravstva, omogućila da se preventivnim i adekvatnim postupanjem na najbolji način odgovori potrebama očuvanja zdravlja građana.

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) očekuje da će Vlada Crne, istim intenzitetom, pružiti pomoć rješavanju ekonomske krize izazvane COVID-19 pandemijom i to prvenstveno kroz najavljeni - treći paket ekonomskih mjera podrške privredi koji treba donijeti u što kraćem roku, a uz rješenja koja će omogućiti očuvanje likvidnosti i kontinuiteta poslovanja, kao i očuvanje radnih mjesta.

U namjeri da podrži takve procese, Unija poslodavaca je pripremila Inovirani (treći) predlog mjera UO UPCG za podršku privredi – dokument koji je kreiran na osnovu iskazanih zahtjeva i potreba poslodavaca - članova UPCG, kao i rezultata istraživanja UPCG “Uticaj COVID-19 krize na poslovanje crnogorskih privrednika” sprovedenog uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada (ILO) i u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

UPCG cijeni da će Vlada Crne Gore imati u vidu da ovaj dokument predstavlja potvrdu kontinuiteta njenog dosadašnjeg djelovanja, na što upućuje i ponuđeni sadržaj koji daje širok pregled realnih potreba i očekivanja privrednika od kreatora politika i donosilaca odluka. U tom smislu, UPCG očekuje da će Vlada CG, kao i nadležne institucije i tijela, s dužnom pažnjom uvažiti dostavljene predloge Unije poslodavaca i, u odnosu na predložene, usvojiti upravo one mjere za koje procijeni da predstavljaju konkretne mehanizme pomoći i podrške crnogorskoj privredi u novonastalim okolnostima.

Inovirani (treći) predloga mjera UO UPCG za podršku privredi, dostavljen je Vladi Crne Gore i NKT 27. maja 2020. godine.

Sadržaj istog može se preuzeti u prilogu.