Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je pripremila Inovirani (četvrti) Predlog mjera UPCG za podršku privredi i dostavila ga Ministarstvu ekonomskog razvoja i Sekretarijatu Savjeta za konkurentnost.

Novi pozicioni dokument UPCG dostavljen je za potrebe sastanka koji je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović održao 18. decembra sa privrednim udruženjima, na temu analize i dalje razrade paketa pomoći privredi sa fokusom na mjere koje bi mogle biti implementirane u kratkom roku. Sastanku je, ispred Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), prisustvovala generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović.

Navedeni događaj inicirao je ministar ekonomskog razvoja, a organizovao Sekretarijat Savjeta za konkurentnost koji predstavlja platformu saradnje Vlade i poslovnih udruženja a zadužen je za komunikaciju i praćenje realizacije zaključaka ovog i narednih sastanaka.

U svom odgovoru na COVID-19 pandemiju, UPCG je u proteklih deset mjeseci bila snažno posvećena djelovanju čiji je cilj pružanje podrške održivosti privrednih subjekata i očuvanju radnih mjesta, što uključuje i brojne, konkretne zahtjeve upućene resornim ministarstvima i drugim nadležnim institucijama u Crnoj Gori. Takođe, UPCG je sačinila i tri poziciona dokumenta koja počivaju na realnim potrebama i očekivanjima privrednika, a sadrže predloge velikog broja mjera (opštih i sektorskih) koje su u nadležnosti centralne i lokalnih vlasti i potrebno ih je preduzeti u cilju stabilizacije privrede.

Radi se o prvom, drugom i trećem Predlogu mjera UO UPCG za podršku privredi koje je Unija poslodavaca pravovremeno dostavila Vladi Crne Gore i Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT), i to: 17. marta, 2. aprila i 17. maja 2020. godine.