Žene su nosioci promjena. One zauzimaju upravljačke i liderske pozicije u kompanijama, pokreću i razvijaju svoja preduzeća, vode nacionalne i lokalne projekte i inicijative, podstiču pozitivna društvena kretanja i ostvaruju uticaj od značaja za razvoj šire zajednice.

Svjesna navedenog, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena, za svoje članove pripremila i dostavila im dva dokumenta:

  • Rodna ravnopravnost u upravljačkim strukturama i tijelima kompanije (obrazac predstavlja svojevrsnu “izjavu“ kompanije i moguće ga je dodatno prilagoditi i uskladiti sa politikama same kompanije. Ovaj dokument je namijenjen organizacijama koje planiraju da pokrenu određene procese čiji je cilj veće učešće žena u upravljačkim strukturama i tijelima kompanije)
  • Kontrolna lista za poslodavce (tzv. upitnik za samoprocjenu, koji kompanijama pomaže da provjere koliko su uspješne u sprovođenju politika jednakosti i nediskriminacije).

Promocija pozitivne uloge žena u biznisu i menadžmentu misija je kojoj je UPCG posvećena punih 20 godina, od dana svog osnivanja.

Već dvije decenije, svojim politikama i ukupnim djelovanjem, UPCG pruža podršku procesima ekonomskog osnaživanja žena i snažno se zalaže za razvoj ženskog preduzetništva i liderstva. Cilj takvog djelovanja UPCG je da podstiče, jača i promoviše žensko preduzetništvo, a istovremeno i da motiviše poslodavce da u poslovanju svojih kompanija primjenjuju načela jednakih mogućnosti i tretmana i time grade zdravo i podsticajno okruženje koje će im omogućiti da privuku i zadrže najstručnije radnike (i žene i muškarce).

Poslednjih godina, u Crnoj Gori raste broj organizacija koje prepoznaju potencijal i pozitivan uticaj učešća žena u menadžerskim strukturama. Takve organizacije šalju dobar signal javnosti – svojim partnerima, saradnicima i klijentima – o tome kako se postižu odlični poslovni rezultati koji ih izdvajaju od konkurencije.

Zato je namjera UPCG da i sve one koji će takvu poslovnu kulturu tek usvojiti dodatno ohrabri, podrži i pomogne im u daljem radu, kako bi jednog dana i te organizacije bile prepoznate kao poželjan poslodavac, a njihova praksa kao dobar primjer koji treba slijediti. Potvrda posvećenosti Unije ispunjenju tog cilja su, između ostalog, i navedena dokumenta.

Dobar uvid u to kako rodna raznolikost u upravljačkim i menadžerskim strukturama kompanije poboljšava performanse same organizacije dao je i drugi globalni izvještaj Biroa za aktivnosti poslodavaca Međunarodne organizacije rada (ILO/ACTEMP). Izvještaj je objavljen 2019. godine, prije pandemije COVID-19 (koja je posebno negativno uticala na žene), a pokazao je da kompanije, u čijim je u upravnim odborima zastupljeno 30% do 39% žena, imaju 18,5% veće šanse da poboljšaju svoje poslovne rezultate. Vodeći se navednim, kao i činjenicom da se održivi razvoj može postići samo ako žene imaju ista prava, prilike i mogućnosti kao i muškarci, UPCG i ovim putem poziva svoje članstvo da uvedu nove ili prilagode postojeće politike i time iskoriste brojne benefite koji nastaju po osnovu većeg učešća žena u upravljačkim strukturama i tijelima kompanije. Istovremeno, UPCG poziva i sve ključne aktere na nacionalnom i lokalnom nivou da se udruže i aktivnim, zajedničkim radom stvaraju okruženje koje vodi jačanju rodne ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena.