Normativni okvir u oblasti zapošljavanja i rada stranaca treba dodatno unaprijediti i uskladiti sa iskazanim potrebama privrede i tržišta rada, poručeno je na danas održanom sastanku ministra unutrašnjih poslova mr Sergeja Sekulovića sa predsjednikom Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predragom Mitrovićem, i njihovim saradnicima.

Učesnici sastanaka, održanog u prostorijama UPCG, složili su se da prilagođavanje Zakona o strancima, kao i podzakonskih akata kojima se bliže uređuje izdavanje radnih dozvola i boravak po osnovu rada stranaca, predstavlja model koji može obezbijediti kvalitetno rješavanje evidentiranih problema s kojima se privredni subjekti suočavaju u svojoj poslovnoj praksi, a posebno u toku trajanja turističke sezone. Oni su ocijenili da takav pristup doprinosi iznalaženju kvalitetnijih rješenja za deficitarna zanimanja i privremeno zapošljavanje nedostajućeg kadra u zemlji, a sa druge strane i pruža direktnu podršku radu domaćih i stranih investitora, te šalje snažnu potvrdu o opredijeljenosti Crne Gore kao države koja je atraktivna za njihova dalja ulaganja i rad.

Uz navedeno, fokus sastanka bio je i na temama koje se odnose na unapređenje saradnje po pitanju borbe protiv korupcije, kao i sive ekonomije posebno izražene u uslovima COVID-19.

Vodeći se iskazanim potrebama crnogorskih privrednika, predsjednik UPCG je najavio inicijativu kojom bi se dalje unapređenje određenih normativnih rješenja realizovalo u saradnji UPCG sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, Ministarstvom kapitalnih investicija i MUP-a. Ministar je istakao da će MUP, u okvirima svojih nadležnosti, podržati procese koji vode unapređenju poslovnog ambijenta, podstiču snaženje javno-privatnog partnerstva i od interesa su za ekonomski napredak Crne Gore i ukupnog društva.

Današnji sastanak je zaključen dogovorom o nastavku kontinuirane komunikacije UPCG i MUP-a po svim pitanjima koja mogu rezultirati kvalitetnim rješenjima za prevazilaženje identifikovanih problema.