Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks uručila je diplome trenerima licenciranim za sprovođenje programa preduzetničke obuke za žene “Rod i preduzetništvo zajedno” (eng. GET Ahead). Tim činom, Crna Gora je dobila prvih 13 trenera globalnog programa edukacije GET Ahead koji Međunarodna organizacija rada (ILO) već godinama uspješno primjenjuje u zemljama Evrope, Azije, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka.

Na svečanosti organizovanoj povodom obilježavanja Međunarodnog dana ženskog preduzetništva, diplome i trenerske licence dobili su: Zvezdana Oluić i Marina Jovanović (Unija poslodavaca Crne Gore), Milena Gaćina i Tanja Spičanović (Opština Bar), Ivana Tomašević (Biznis start-up Centar Bar), Darija Banićević i Emilija Knežević (Opština Herceg Novi), Anđela Milošević (Opština Kotor), Olivera Simović (Fakultet za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore), Jetmir Muja i Aldina Nikočević (Opština Ulcinj), Gordana Vukčević (Zavod za zapošljavanje Crne Gore), Ines Pajović (ILO u Crnoj Gori).

Tokom svog obraćanja, britanska ambasadorka Karen Medoks je iskazala veliko zadovoljstvo što vidi rezultate njihovog progama sprovedenog sa ILO-om i lokalnim partnerstvima za zapošljavanje (LPZ). “Program ILO-a GET Ahead uspostavljen je kako bi podržao resurse za preduzetništvo žena u gradovima širom Crne Gore. Zahvaljujuči programu treninga za trenere, sada postoji grupa stručnjaka koji su postali dio mreže trenera ILO-a širom svijeta i u prilici su da ženama u Crnoj Gori pružaju kontinuiranu pomoć u oblasti preduzetništva. Svjesni smo da žene preduzetnice daju ogroman doprinos privredi, stvaranju radnih mjesta i podsticanju ekonomskog rasta. Zato je ispravno da slavimo njihov doprinos i za njih osiguramo isti pristup mehanizmima podrške i finansijama koji imaju muškarci”, kazala je ambasadorka Medoks.

U procesu dobijanja licence, treneri su tokom 2022. godine, u više gradova Crne Gore, organizovali i uspješno održali brojne preduzetničke obuke koje je pohađalo 180 žena, od koji je čak 39 pokrenulo sopstveni biznis.

Nacionalni projektni koordinator ILO-a Nina Krgović je poručila da GET Ahead nije samo program za obuku, već i mreža od 300 kvalifikovanih trenera iz cijelog svijeta koji rade po ILO metodologiji razvoja poslovnih vještina iz rodne perspektive. “U Crnoj Gori, program je uspješno pilotiran u šest opština, kroz dvije faze. U prvoj fazi su organizovane petodnevne preduzetničke obuke, dok je u drugoj obezbijeđena finansijska podrška za registrovanje preduzeća u vlasništvu žena. Ponosni smo na ostvarene rezultate, kao i činjenicu da smo u saradnji sa našim partnerima pružili doprinos razvoju ženskog preduzetništva i otvaranju novih radnih mesta“, istakla je Krgović i dodala da su ILO i Monstat započeli konsultativni proces oko realizacije aktivnosti usmjerenih na izradu metodologije za redovno mjerenje jaza u zaradama žena i muškaraca (eng. Gender Pay Gap).

Potpredsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Slaviša Šćekić je u svom izlaganju podsjetio da je UPCG punih 20 godina posvećena stvaranju okruženja koje podstiče razvoj ženskog biznisa, ekonomsko osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost. „Već prve godine kako se implementira, GET Ahead program je doprinio otvaranju preduzeća u vlasništvu žena, a time i većem učešću ženskog biznisa u crnogorskoj ekonomiji. Pozivam vas da se dodatno povežemo kako bi zajedno, u okvirima nadležnosti institucija i organizacija koje predstavljamo, podstakli i pomogli dalje procese ove vrste. Podrškom razvoju ženskog preduzetništva pomažemo uklanjanju prepreka daljem ekonomskom razvoju, direktno doprinosimo ispunjenju ciljeva UN agende održivog razvoja i izražavamo istinsko opredjeljenje za vrijednosti prepoznate u Međunarodnom danu ženskog preduzetništva koji danas obilježavamo“, poručio je Šćekić.

Program obuka GET Ahead u Crnoj Gori realizovan je kroz projekte ILO-a koji su finansijski podržali Fond za dobro upravljanje Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Zajednički fond UN-a za održivi razvoj, a sproveli su ih Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Lokalna partnerstva za zapošljavanje (LPZ) formirana na nivou opština Bar, Herceg Novi, Kotor i Ulcinj.